Sabtu, Disember 06, 2008

Mari Memasak Bersama Chef Jazli

Sempena Aidiladha yang dah nak tiba ini, Chef nak ajar U ol cara-cara memasak kek cokelat. Kek cokelat yang chef nak ajar ni senang saja. U ol mesti boleh buat sendiri. Tak payah nak pergi bakery nak membeli.

Thuan-thuan phuan-phuan, cepat ambil kertas dan salin resepi dari chef ni ya!

Bahan-bahan untuk kek cokelat istimewa Chef Jazli:

200 g tepung kek
1 camca teh soda bikarbonat
300 g gula aising / halus
225 g mentega
5 biji telur ayam / itik
62.5 g serbuk cokelat
162.5 l air masak

Ini tepung yang Chef guna. Sangat bermutu. Carilah di kedai-kedai berhampiran rumah U ol.


Cara-cara nak memasak kek ini. U ol ikut betul-betul taww!



1. Masukkan tepung dan soda bikarbonat di dalam pengayak. Ayak kedua-dua bahan tersebut.



2. Pukul mentega dengan gula sampai kembang. Kalau U ol tak ada mesin putar tu, U ol gunalah tulang empat kerat U ol tu. U ol kan kuat-kuat dan mantap.

Beginilah rupa mentega yang diputar bersama gula halus tadi.


3. Kemudian, U ol masukkan telur satu per satu. Caranya begini, U ol masukkan sebiji telur, kemudian putar. Kemudian masuk lagi sebiji. Chef gunakan telur itik memandangkan di dapur Chef banyak telur itik. Ingatan, jangan guna telur manusia, nanti tak jadi kek tu!

4. Selepas kembang adunan tadi, U ol masukkan tepung dan bancuhan serbuk cokelat. Serbuk cokelat mestilah dibancuh dengan air yang disukat tadi. Kemudian, U ol gaulkan hingga rata.

5. Selepas adunan siap, maka U ol bolehlah membakarnya di dalam ketuhar. Suhu pada ketuhar ialah 180 darjah. Jangan lebih, nanti kek cokelat U ol dah transformed kepada kek kopi pula. U ol boleh la taburkan cokelat rice jika U ol suka.


6. Bakar lebih kurang sejam. Sewakt membakar, jangan lupa pusing-pusingkan dulang tu. Biar sekata masak. Nah! siaplah kek cokelat Chef Jazli. Bolehlah U ol hidangkan pada tetamu pada hari raya nanti. Jikalau ingin lebih eksotik, hidangkan kek bersama rendang ayam. Tentu unik rasanya.



Nota kaki : Kepada sesiapa yang tak dapat membaca entri gosip-gosip jadah di sebuah blog yang nyah-nyah tu (yang ditutup dek diserang bertubi-tubi oleh sekumpulan penyiasat) , apa kata lu orang baca gua nya entri ni. Nyah juga. Ha Ha Ha! Oh ya, komen tak perlu tinggalkan nombor matrik dan nama penuh.

14 ulasan:

Aliya Azmi berkata...

weii.

tepung bluekey tu dah lama aku tak jumpa. LOL. tepung tu mmg bagus en.

andddddddd, aku serious tak sangka ko and ali jowo reti bake kek!

dammit. aku tak reti bake. LOL. nanti aku try!

I feel so gay bila baca entri U ol ni laaaa awuuuu

irma ibrahim berkata...

ape ni?
mentega guna 225g je bt kluar 500g.
ni dh start musykil dh ni.

bakar kang brp minit?
kot la jd 'coklat' bnr kek sy.

John Micheal Takie Lewis berkata...

babi basang!
nak gaya gossipnyah anak aram jadah ja
btw aku pon reti masak k u oll
i kan chef abg tom
love u oll
xoxo
hahahaha

crumbsofme berkata...

orrrr,

lagi senang.

beli je Devil's Food chocolate cake mix.

sedap u!

Jazli Safwan berkata...

aliya,
ni packaging baru arr..dulunya bluekey packagin len sket..

Irma,
mmng la 500g, yg belen tuh nak buat kek len plak. bakar lebih kurg sejam arr..

Takie
haha..
aku rasa nanti nyah kembali mengganas apa.. ahaha.. jadah!

Jazli Safwan berkata...

azie..
tak mencabar minda langsng..
haha..

Liza Barhan berkata...

ala..wat kek nie dh biasa la..
apa kata ko blaja wat oti canai ngan aku..hehe!
leyh wat bisnes kt uitm!

Jazli Safwan berkata...

roti canai kat dining aku pon ada..
haha

hans berkata...

aliya xreti buat kek?hahaha..lawak2...

senang jer la kek nih basang oit...ajaq aku wat kek black forest ker mau juga aku try...
guna teluq manusia memang la xjadi...manusia mana ada teloq kunin...haha

geli aku bayang basang sebut u'ol sambil mengajar masak...
ang nak ganti nyah yg suka bergossip ke?haha...

nama :
no kad matrik :

hahaha

Jazli Safwan berkata...

nak buat kek black forest p bakaq kek dlm hutan arr.. haha

oit, nak tulis nama ngn kad matrik p kat blog komed ya!

e-zul Iswhat berkata...

pncapaian trbaik aku dalam bidang memasak.

resepi memasak nasi.

itupun lebih 2 tahun dlu.

irma ibrahim berkata...

sy dh try. cuma tmbh gula n ovalette je.
kek sgt lmbt. n sy mmg pemanis. :)

plg penting,senang! thanks chef. :)

*xbrp reti la nk nyah2 ni.*

Jazli Safwan berkata...

sebenarnya kek ni ta payah tambah2 dah..
memang kek lembap..
hehehe

aKu Ruzanna.. berkata...

sedap ke?
kalo lg basah konfem masyuk
he3..