Khamis, Jun 18, 2009

Telur

Malam tadi, aku lapar gila. Nak makan nasi, malas aku.

Aku geledah kabinet. Terjumpa megi. Aku nak goreng megi tu.

Nak makan nasi, malas aku. Aku nak makan megi goreng.

Aku rendam megi yang keras tu dalam air panas. Aku tumis bawang putih.

Lepas semerbak harum, aku masukkan perencah megi. Tomyam. Aku masukkan sos tiram sesuka hati. Aku masukkan beberapa titisan kicap. Aku masukkan satu sudu teh perencah tomyam yang kaw gila tu.

Aku goreng seketika. Harum. Bau macam mapley. Tak pun, bau macam kedai tomyam.

Aku masukkan megi yang direndam tadi. Aku kacau.

Oh, masih kekurangan sesuatu. Kena tambah telur.

Di dapur aku ada tiga jenis telur. Telur ayam biasa yang berpapan-papan, telur omega ada dua dozen dalam peti ais, dan telur ayam kampung dan itik di bahagian telur dalam peti ais.

Aku nak guna telur ayam kampung.

Telur dipecahkan. Aku agak pelik. Telur kuning tu lain macam warnanya.

Aku cuba bau. Tapi, ok saja baunya.

Aku terus kacau megi goreng tadi. Perut aku dah macam dewan MCPA tempat gig selalu buat. Dari irama jazz, indie sampailah brutal death metal lu boleh dengar wa cakap.

Aku kacau lagi megi.

Kemudian, aku terpandang sesuatu dalam megi goreng tu.

Macam mata.

Dan, itu ialah kepala anak ayam!

Aku, terus loya.

3 ulasan:

e-zul Iswhat berkata...

memang potong. >.<

Aliya Azmi berkata...

APAAAAAAAAAAAAAAAAAA! kepala!

kenapa ko selalu ternampak benda2 yang............... ugh!

Jazli Safwan berkata...

hahaha..
hidup ini memang gore