Ahad, Jun 28, 2009

Autobots dan Decepticon


Dua kali aku ke panggung sebab filem Michael Gay err Bay ni. Antara puas dan tidak, bercampur aduk sebenarnya. Sebagai penonton kartun Tranformers di TV1 dulu-dulu, yang selalu berangan nak beli toys yang akan ada iklannya setiap kali rancangan itu ke udara, emosi sewaktu menonton Tranformers 1 dibawa masuk ke panggung bersama.

Hari Jumaat, dengan Horikita, awek Jepun aku mengorat tak dapat-dapat, dan teman, aku ke panggung. Hoi! Tak pernah-pernah Langkawi Cineplex ni penuh kalau show siang hari. Penangan Tranformers 2 memang buat tokey panggung tu senyum simpul wooo..

Selepas diketepikan emosi, nah, aku nak tulis sikit spoiler kepada yang belum tengok. Ha Ha

- Filem dimulakan dengan menunjuk sebuah robot yang datang ke bumi, dan buat huru-hara. Tapi, audiens masih belum diterangkan lagi karekter yang bunuh manusia-manusia. Tapi, yang pasti, robot ni jahat dan Decepticon.

- Awek-awek kolej yang Sam masuk hot-hot dan cun gila.

- Bumble Bee menjadi buruan awek-awek dengan perangai comel dan cool. Tapi kadang-kadang annoy juga.

- Tranformers kali ini seperti ada link dengan Star Wars. Di bilik Sam dalam kolej ada poster Darth Vader dan tak salah aku dua kali kamera fokus di situ.

- Tajuk filem, Tranformers : Revenge Of The Fallen dan seiras dengan Star Wars : Revenge Of The Sith.

- The Fallen ialah Prime yang membelot dan tak mahu ikut rules dan jadi Decepticon. Ada apprentice iaitu Megatron yang jadi ketua kepada Decepticon. Hah, tengok Star Wars, Lord Sith berpaling tadah dari Jedi dan jadi Dark Side, ada apprentice iaitu Darth Vader yang jadi leader kepada Dark Side!

- Sewaktu Devastator panjat piramid, dan tentera US nak tembak dengan kereta-kereta kebal, Devastator ada gunakan kuasa mengangkat ke semua kereta kebal itu dan menghempasnya. Macam Darth Vader guna force nak sakitkan orang ja. Sound effect pun hampir sama!

- Plot, Michael Bay menghuru-harakan filem ni dengan jalan cerita yang terlebih fokus kepada pengembaraan Sam untuk dapatkan Matrix of Leadership yang bentuknya lain gila dari filem animasi Tranformers The Movie. Jalan cerita terlalu mendatar.

- Sesetengah subplot seperti dibiarkan tergantung tanpa kesimpulan kecil. Contoh, apa terjadi kepada Mudflap & Skids, Autobots kembar yang lawan dengan Devastator tu.

- Humor yang cuba diinjek sesetengahnya orang Malaysia yang duduk luar bandar tak faham. Ha Ha. Ada sesetengah dialog tu, aku ja yang gelak keseorangan. Hampeh.

- Michael Bay cuba mencuit emosi Die Hard Fan Tranformers dengan meniru plot cerita Tranformers The Movie, iaitu Optimus mati. Dan, dihidupkan dengan Matrix. Aku dan boleh agak dah. Cis, tak terharu langsung. Dulu, aku tengok dalam Tranformers The Movie Optimus mati, nak menitis air mata aku. Tapi, scene Optimus 1 on 3 dengan Megatron, Star Scream dan Grindor tu memang terbaik!

- Plot bergerak terlalu laju dank kadang-kadang rasa sesak. Tapi, durasi filem panjang!

- Sememangnya Spielberg dan Indiana Jones memang tak dapat dipisahkan, tapi janganlah buat Tranformers macam pengembaraan pakcik Indi tu. Aduiii...

- Robot-robot baru tak diterangkan kepada audiens dengan baik. Kalau nak dibandingkan dengan Terminator Salvation, setiap kali objek robot muncul mesti ada dialog yang akan beritahu nama-nama terminator yang muncul tu. Tapi, Michael Bay tak buat. Terkapai-kapai aku nak fikir dalam panggung tu.

- Devastator dalam filem ni nampak lagi ganas dari kartun, tapi, mati cukup senang. Alahai.

- Ratchet dan Ironhead hujung-hujung baru la nak nampakkan mereka ni juga ialah Autobots. Memang tenggelam terus karekter dua ekor ni. Mudflap & Skids pula yang dilebih-lebihkan.

- Logo Autobots hampir langsung tidak kelihatan pada badan mana-mana Autobots. Kecuali pada Mudflap & Skids. Masalah ni timbul dari Tranformers 1 lagi. Decepticon pun kurang.

- Jetfire memang buat aku terkekek gelak. Ha Ha. Hails to Old timer!

- Cara Star Scream dan Megatron lari nampak tak cool la! Ending dia macam kehabisan idea. Pirates of Carribean ; Dead Man's Chest lagi menyakitkan hati endingnya dan buat rasa nak tengok sambungannya.

- Cinematografi, scene lawan Optimus yang meragut nyawanya itu aku memang suka pergerakan kamera. Kalau tengok cerita Spielberg yang lain, boleh dibandingkan dengan War of The World.

Tapi, CGI memang terkeluar biji mata lah. Memang akan buat pembuat-pembuat filem Malaysia akan berangan nak buat filem macam ni. Tak pun, bila majalah Mangga interview cita-cita seorang remaja yang nak jadi artis dan dioffer bergambar bersama majalah ni, dia akan berkata, "antara impian saya ialah ingin menjadi pengarah dan hasilkan filem yang hebat seperti Tranformers." Ha Ha

Keseluruhan, team Michael Bay dan Steven Spielberg cuba hasilkan jalan cerita yang bagus dari Tranformers 1, tapi bagi aku jalan cerita masih lagi biasa-biasa saja. Tapi, orang yang datang panggung nak tengok filem ini bukannya 100% kisah dengan jalan cerita. Padat dengan letupan dan bunyian yang menggegarkan. Bukanlah filem yang bagus, tapi cukup menghiburkan! Dan, filem ni bakal meranapkan lagi duit aku untuk DVD Special Edition yang bakal keluar nanti. Damn!!!!!!!

p/s : Megan Fox, wwwwwwwwwwwwwwwwoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo!!!

9 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

2 jam setgh cerita dia. :p

plg xblg blah lari dkt pdg pasir tu.
n bibir megan fox. haha. :D

irma-ain

Muhammad Teja berkata...

tengok juga wayang. kata nak torrent filem hollywood. haha

Jazli Safwan berkata...

syuk,
tak semua kena torrent..
hahahaa

e-zul Iswhat berkata...

"plg xblg blah lari dkt pdg pasir tu"

masa tu trfikir, 'slow motion inventor' is a genius. ;p

JAIRO berkata...

Uiks macam sama jer review kita ni hehehehehehehehe

his name is padin berkata...

saya suke megan foxxxxxxxx!

Tanpa Nama berkata...

Pendapat gua yg follow transformer since G1 80an dulu

citer TF1 + TF2 (movie) banyak sangat focus kepada manusia bukan kepada robot.......
" Autobot transform and roll out "

aKu Ruzanna.. berkata...

eeiiii...lelaki sme je!

Aliya Azmi berkata...

yang penting aku puas hati.

mata aku berpinar dan jantung aku degup2, bila megan fox posing like..WOHOOOOOOO atas motor tu. DAH lah wayang! bapak skrin besar, memang terbaik lah!

yang decepticon gali2 the pyramid tu, aku rasa, scene tu macam something beyond the human thought. KUDOS. i like.

And, aku tengok filem tu DUA kali dalam satu minggu.

memang bestttttttttttt