Isnin, Disember 06, 2010

Ubi Kayu Bakar dan Manisan Kelapa

Mak aku cakap, dulu-dulu makan ubi kayu rebus ialah makanan ruji jugalah bila beras tak ada. Kadang-kadang makan dengan gula. Kadang-kadang nesan (manisan) tebu. Kadang-kadang cicah garam saja. Janji kenyang!

Hari ini, jiran rumah aku menjalankan projek membersihkan kawasan tanahnya yang semakin semak. Dulu, 15 tahun yang lampau, tempat tu semak dan tempat tu juga kawasan permainan aku. Kononnya kawasan rahsia.


Kawasan itu ada pokok janggus, ubi kayu, pisang, pokok-pokok nyioq yang tinggi melampai dan juga sebuah telaga yang dalam. Dengan kuasa jentolak, kawasan tu kini habis licin. Semua pokok rebah sujud ke bumi.



Mak aku pula sibuk mintak jentolak korek untuk ambil ubi-ubi kayu yang tertanam di situ. Rezeki. Boleh jadi juadah untuk makan petang nanti.

Dah lama aku tak makan ubi kayu bakar. Ubi-ubi yang banyak tu dipecahkan kepada dua kelompok. Kelompok yang bersaiz kecil akan dibakar. Kelompok sederhana akan dikupas dan direbus. Sebenarnya ada 3 kelompok. Ha Ha. Kelompok ketiga yang besar-besar akan dikerat-kerat dan menjadi makanan ayam-ayam dan itik-itik perliharaan kami.

Maka, aku menjalan proses pembakaran. Api dicucuh dan dipasang. Untuk membakar ubi kayu, tidak perlu membuat bara seumpama membakar ikan atau sate. Dengan api yang membara dan besar, ubi kayu akan terus dilempar ke dalam api tersebut. Prosesnya mudah dan kita perlu menunggu ubi tersebut masak.



Mak aku cakap, dulu-dulu orang bakar sewaktu proses pembuatan nesan (manisan) tebu. Air tebu akan dimasak di dalam kawah dan api untuk memasak nesan tebu itu mestilah besar. Menurut bayangan mak aku, api mestilah setinggi lutut. Dengan api yang membara itulah, ubi kayu akan masak empuk.



Selepas kulitnya kehitaman, ubi kayu bakar tadi sudah masak. Angkat dan boleh dimakan dengan manisan, atau gula, atau sambal. Kalau ada nyioq sekali, memang layan. Juadah aku bukan dengan nesan tebu, tapi nesan nyioq. Hah! Ini pun istimewa. Kalau manisan tebu dibuat daripada air tebu, untuk manisan kelapa, ia dibuat daripada nira kelapa. Dimasak di atas api hingga kekuningan.


Ubi kayu bakar gebu dan berbeza dengan ubi kayu rebus. Ubi bakar lebih keras dan lemak. Ohh.. meleleh!

4 ulasan:

Hazrul Adzfar berkata...

terbaik!

Jazli Safwan berkata...

hah! memang pun!

suka kongsi berkata...

๐Ÿ’Assalamualaikum slm sejahtera warga group๐Ÿ“ข
๐Ÿ’ Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye๐Ÿ“ข๐Ÿ˜‰

1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kanser stage 1-stage 4 mengambil penawar dengan hanya produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit,tetapi rawatan hospital jgn lari,tetap wajib diteruskan,kedua2 rawatan amat bermanfaat.

Boleh Call @ WhatsAp terus pengasas die,nanti blh cerita direct kt dia kita sakit apa dn lain2, direct terus senang kn .ni nmbor dia.๐Ÿ‘‰๐Ÿผ En Mohd Zuhairi- 0174687570

2)Dah ramai yg merasa kesan yg positif dengan penawar beliau yg berunsurkan ubatan bahan semulajadi yg selamat diambil,walaupn bahan semulajadi tetapi penawar nya mpunyai kesan yang pantas.
Sesuai juga untuk penyakit kanser yg sudah merebak disamping rawatan hospital☺๐Ÿ‘๐Ÿป

3)Pencipta penawar jus ini dh banyak berdepan dengan pesakit2 kanser,ade ramai yg dh merasa kesan yg baik,yg sembuh selari dgn rawatan doktor,penawar yg amat menyokong penyakit berat dan ringan.

5) Selain dr penyakit kanser pn blh juga mengambil penawar yg hebat ini sbgai rawatan alternatif yg mnyokong dlm proses penyembuhan sperti penyakit :
-Denggi &Kencing Tikus
(Ada testimoni dimana pesakit minum jus dan rawatan doctor ,ada kesan positif dalam 3hari)

-Batu Karang, Gastrik,sirosis hati dan Gout
(Jus juga berperanan bg menambahkan zat2 tubuh badan, menguatkan pertahanan badan melawan penyakit, memperlahankn pertumbuhan penyakit
6) Bagi yang ada sakit KENCING MANIS pon boleh mendapatkan rawatan alternatif ini , termasuk kencing manis seperti *kaki berlubang dan bernanah

Sy share melalui pengalaman sy sdri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni,sy sdri pon guna produk die (penawar jus) dh 3thn.

Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar sampingan bg penyakit knser yg tepat.disamping itu TIDAK MENGABAIKAN RAWATAN DOKTOR ANDA YA.๐Ÿ’ช๐Ÿผ

Nanti kalau nak ikhtiar dgn penawar beliau, dan sudah mencuba ,blh la join group whatsApp pejuang2 kanser.boleh la kenal2 pesakit die yg dh sembuh mcm yg sy knl antaranya
~~~~
▪ Pn. Hayati abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4..
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan setahun saja untuk hidup.setia dengan penawar khusus en. zuhairi ini.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil penawar jus ini sebagai salah satu rawatan alternatif selari dengan rawatan doktor (nk buku nti blh order)
~~~~
▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
Skg sudah sembuh dr kanser. penawar jus ini diambil selari dgn rawatan hospital.
~~~~
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil penawar jus ni dr kanser tahap 4 sehingga sembuh tanpa meninggalkn jus dan rawatan hospital...
~~~~
▪Nani Faiza - kanser Usus Tahap 4 dan ketulan kanser 10cm telah merebak ke hati, bersabar dan setia merawat dengan jus herba ini tanpa mudah putus asa..sekarang sudah hampir sembuh sepenuh nye. sel kanser sudah tiada.
~~~~
▪Pn. Rugayah Jilani -
Pesakit kanser payudara tahap 3B ketulan 10×10cm- sudah sembuh !
~~~~
▪Pn. Noridah Md Dom - Pesakit kanser ovari tahap 3 merebak ke tyroid dan lymph- sudah dapat kesan positif ,kesihatan beransur pulih.
~~~~
Dan ramai lg lah yg dh sembuh dr kanser leukimia dll yg guna penawar jus ini...ini kenyataan..bkn rekaan.nti blh cntct en zuhairi dn pm sdri testimoni2 td tu yer..๐Ÿ˜‰

7)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay๐Ÿ‘‡๐Ÿป
En. Mohd Zuhairi - 017468 7570 ..

๐Ÿ‘๐ŸปIn sya Allah nanti boleh join group wasap dan boleh pinjam semangat pejuang2 kanser yg lain

๐Ÿ’Yg penting ramuan penawar jus semulajadi ini MAMPU DIBELI dan
In sya Allah mujarab.mudah mudahan aaminn..๐Ÿคฒ๐Ÿผ

suka kongsi berkata...

NOTE :
Kebanyakan pesakit2 yg mengambil penawar jus ini tetap meneruskan temujanji doktor masing2....tidak boleh tinggal kan rawatan hospital utk melihat perubahan penyakit mereka...walau bagaimana pun..mereka mengatakan terdapat perbezaan jika membuat rawatan hospital ketika bersama2 mengambil jus ini dan dgn tidak mengambil nya.. jus ini diteruskan oleh mereka apabila kesan nye mereka tidak rasa sakit teruk semasa rawatan hospital dan kekal cergas bertenaga dan menambah selera makan terutama nya semasa rawatan kimo.
- Ia bukan lah jus rawatan yg memanaskan badan anda. Ia BUKAN HERBA YG MEMANASKAN BADAN dan ia merupakan herba yang amat perlu di miliki oleh setiap pesakit..

Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570

๐Ÿ˜kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
Tp nanti dia akn blas jugak yer..
#sharepadayangmemerlukan
#sharing is caring