Isnin, Disember 06, 2010

Ubi Kayu Bakar dan Manisan Kelapa

Mak aku cakap, dulu-dulu makan ubi kayu rebus ialah makanan ruji jugalah bila beras tak ada. Kadang-kadang makan dengan gula. Kadang-kadang nesan (manisan) tebu. Kadang-kadang cicah garam saja. Janji kenyang!

Hari ini, jiran rumah aku menjalankan projek membersihkan kawasan tanahnya yang semakin semak. Dulu, 15 tahun yang lampau, tempat tu semak dan tempat tu juga kawasan permainan aku. Kononnya kawasan rahsia.


Kawasan itu ada pokok janggus, ubi kayu, pisang, pokok-pokok nyioq yang tinggi melampai dan juga sebuah telaga yang dalam. Dengan kuasa jentolak, kawasan tu kini habis licin. Semua pokok rebah sujud ke bumi.Mak aku pula sibuk mintak jentolak korek untuk ambil ubi-ubi kayu yang tertanam di situ. Rezeki. Boleh jadi juadah untuk makan petang nanti.

Dah lama aku tak makan ubi kayu bakar. Ubi-ubi yang banyak tu dipecahkan kepada dua kelompok. Kelompok yang bersaiz kecil akan dibakar. Kelompok sederhana akan dikupas dan direbus. Sebenarnya ada 3 kelompok. Ha Ha. Kelompok ketiga yang besar-besar akan dikerat-kerat dan menjadi makanan ayam-ayam dan itik-itik perliharaan kami.

Maka, aku menjalan proses pembakaran. Api dicucuh dan dipasang. Untuk membakar ubi kayu, tidak perlu membuat bara seumpama membakar ikan atau sate. Dengan api yang membara dan besar, ubi kayu akan terus dilempar ke dalam api tersebut. Prosesnya mudah dan kita perlu menunggu ubi tersebut masak.Mak aku cakap, dulu-dulu orang bakar sewaktu proses pembuatan nesan (manisan) tebu. Air tebu akan dimasak di dalam kawah dan api untuk memasak nesan tebu itu mestilah besar. Menurut bayangan mak aku, api mestilah setinggi lutut. Dengan api yang membara itulah, ubi kayu akan masak empuk.Selepas kulitnya kehitaman, ubi kayu bakar tadi sudah masak. Angkat dan boleh dimakan dengan manisan, atau gula, atau sambal. Kalau ada nyioq sekali, memang layan. Juadah aku bukan dengan nesan tebu, tapi nesan nyioq. Hah! Ini pun istimewa. Kalau manisan tebu dibuat daripada air tebu, untuk manisan kelapa, ia dibuat daripada nira kelapa. Dimasak di atas api hingga kekuningan.


Ubi kayu bakar gebu dan berbeza dengan ubi kayu rebus. Ubi bakar lebih keras dan lemak. Ohh.. meleleh!

2 ulasan:

Hazrul Adzfar berkata...

terbaik!

Jazli Safwan berkata...

hah! memang pun!