Rabu, Januari 27, 2010

Parkir


Parkir itu. Kalau bahasa orang-orang putih maknanya parking. Tempat letak kenderaan. Dan. Kalau lu ada kereta, dan pelajar sebuah universiti Melayu di Selangor. Lu akan mempunyai masalah mental dan pecah otak. Sebab fikir pasal parkir.

Kelas pukul 8.30 pagi. Lu kena bangun awal dari ayam jantan bangun. Mandi. Dan bersiap. Terus letak kereta. Kalau lu dapat petak yang betul. Dapat kedudukan yang cantik. Dunia ini ibarat lu yang punya.

Tapi. Lu akan maki hamun. Kalau keta lu kena block. Kena block tak tarik brek tangan dan gear natural tak apa. Lu akan maki hamun jika ada orang yang fikir dia seorang saja Melayu dan belajar di universiti Melayu dan ada kelas dan sudah lambat. Gua rasa, orang-orang macam tu, tayar kereta dia, mesti dipancitkan.

Antara taktik-taktik kotor orang buat kalau letak kereta di bahu jalan ialah, menulis nota. Nota merayu. Merayu pada jaga, agar tidak kena saman dan clamp. Tapi, sumpah tak berhasil. Ha Ha. Dapat dua saman ada lah. Bukan gua. Ada budak mana entah.

"Tuan, kalau nak saman, tuan samanlah. Saya pelajar master yang dah lambat nak jumpa supervisor saya."

Lagi taktik kotor yang aku jumpa, tak bagi peluang untuk orang block kereta dia. Iaitu, parking ibarat orang tak ada lesen. Maksud gua, bontot atau depan kereta keluar dari kotak. Keluar sampai kalau ada orang nak block, mesti fikir 28 kali.

Gua rasa, pelajar-pelajar Melayu sekarang kaya-kaya. Semua orang nak bawa kereta. Tapi, isu parkir-memakir ni dah menjadi agenda calon-calon MPP meraih undi. Ha Ha.

Ah. Malas gua fikir. Layan Nang Nak lagi bagus!

3 ulasan:

hans berkata...

ceit...
hang jer kaya
ramai lagi naik bas
calon2 tu semua politik wang
tambah2 yg gemuk tu
hahaha

Huzai berkata...

lu bwk je honda petak...
bwk gerek lg bagus.. bleh lu peluh2 sket..

e-zul Iswhat berkata...

bawa moto. bangun lambat, hati ceria, parking pun selamat.

bebas saman. ;p