Rabu, Januari 30, 2008

Anak-Anak Dara yang Ketakutan

Sedang aku berada di fasa ketagihan kafein yang masih terkawal, angin berderu-deru membawa kisah-kisah yang tarafnya sama dengan urban legend rekaan orang-orang putih hidung tinggi.

Tapi ini kisah melayu.

Kisah ini dua kali dah difilemkan oleh bangsa Melayu. Yang pertama versi hitam putih arahan P. Ramlee. Yang kedua versi berwarna tetapi watak utamanya tetap berwarna hitam. Yang hitam putih begitu sukses tapi yang berwarna, hampas!

Bukan. Bukan nak cerita pasal filem tu. Tapi nak cerita pasal watak filem tu, Orang Minyak.

Gempar beberapa IPTA, kononnya kampus mereka diserang orang minyak. Satu tempat aku tengah menuntut sekarang. Satu tempat di universti berprestij di utara nun.

Orang Minyak di kampus selatan :
Cerita mula tersebar semstinya di kalangan siswi. Kononnya, ada satu bilik yang dihuni empat orang apabila sedar dari tidur, dada mereka sudah tidak diapung, kemaluan terdedah, ada kesan gigitan seperti gigitan cinta. Gempar! Gempar!

Orang minyak menyerang! Orang minyak menyerang!

Robekkah dara? Tercalarkah maruah?

Siswi-siswi jadi takut. “alaa, sebelum tidur, pakailah cawat besi,” aku memberi kata-kata nasihat.

Pensyarah mula menerima khabar-khabar ini.

Aku yang mendengar cerita ini terus ketawa. Betulkah orang minyak? Banyak duit dia nak membeli minyak petrol yang harga naik tu. Ohh yaa… patutlah minyak masak tempoh hari berkurangan, orang minyak curi buat tuang atas badan dia.

Ha ha ha

2 ulasan:

Muhammad Teja berkata...

belajar mengasah timun...

asy-syakirin berkata...

adanya golongan lesbian yg terpengaruh dgan filem ber"colour"...