Jumaat, April 17, 2009

Jangan Tegur - Macam Nak Kena Tegur Ja


Seminggu yang lepas, aku di Times Square. Dan sempat menonton Jangan Tegur. Yang diwar-warkan lagi cuak, seram, horror dan serta memang hiper takut dari Jangan Pandang Belakang. Aku tonton hari Ahad. Dan, wow! Panggung penuh. Penuh poket lagi arr David Teo.

Aku pelik, sewaktu orang menjerit, terkejut, tersaspen, aku hanya bersandar di kerusi dan langsung tak terkejut, takut, seram sejuk mahupun diserang angin ahmar secara tiba-tiba.

Dan, mari kita mengulas.

Sinematografi dan kerja kamera - Indra Che Muda memang pengarah fotografi yang berpengaruh dalam industri. Ada sesetengah shot aku rasa biasa-biasa saja. Tapi ada 3 shot yang aku suka, shot lampu isyarat kemudian kamera berpusing, shot pokok dan berpusing juga dan shot kamera naik ke atas dan tunjuk keadaan (polis, jalan) masa Natasya (Julia Ziegler) nak beredar dari tempat dia jumpa mayat Baizura (Nadia Mustafar). Tapi, shot-shotnya hampir serupa dengan Jangan Pandang Belakang.

Lighting - Ok. Untuk cerita seram. Tapi, kadang-kadang tak logik. Siang-sian pun nak buat suasana yang gelap dan kuran pencahayaan. Memanglah cerita hantu, tapi bukan semua benda perlu gelap. Aku lagi suka lighting dalam Histeria.'

Skrip - Jalan cerita longgar. Bosan. Aku dah boleh agak. klise. Stereotaip. Walaupun plot dalam keadaan non-linear, tapi aku tengok separuh, aku dah tau konklusi. Skrip seperti kitar semula dan dicedok sesuka hati dari filem-filem seram asia. Cis. scene mayat bangun tu aku dah tengoklah dalam Puparahtree. Lagi seram tahap nak terkencing malam. Bunyian seram terlalu dimaksimakan dan bunyi yang lebih kurang akan keluar bila hantu nak muncul. Dan keadaan ini saja dibikin untuk buat penonton 'mesti' terkejut beruk dan melompat-lompat macam ungka. Cis. Tipikal. Hantu-hantu yang muncul kadang-kadang memang muncul hanya untuk buat awek-awek menjerit tanpa ada kaitan dengan jalan cerita. Stail hantu nak takutkan penonton pun sesetengahnya dah ada dalam Jangan Pandang Belakang. Tapi, aku tetap nak samakan scene nenek Baizura yang jadi mayat tu dengan filem Puparahtree. Arrghh.. Tekanan aku tengok filem Pierre Andre ni!!!!!

Julia Ziegler - Scene dalam bilik air dan mekap pucat, perghhhhh!! cun!! Lakonan yang biasa saja. Kebanyakan baju yang dipakai dalam filem ni ialah singlet. Ha Ha

Konklusi, banyak yang aku nak komentarkan. Tapi, tak perlulah. Kalau asyik nak hantam cerita Melayu ja, macam mana nak maju (walaupun Metrowealth dah kaut berjuta-juta ringgit. Ha Ha). Filem seram Melayu terakhir yang aku tonton sebelum Jangan Tegur ialah Histeria. Dan aku kata Histeria lagi bagus dari Jangan Tegur. Pierre, walaupun lakonannya dalam Cinta dan Sepi amat megujakan aku, tapi dia masih belum mengujakan aku lagi sebagai seorang pengarah dan penulis skrip.

7 ulasan:

his name is padin berkata...

best ke?
julia ziegler lagik best!
hehe

Jazli Safwan berkata...

agak hampeh crita tu..
nak bawk awek pastu awek tuh tekejut n nak peluk2 bleh arr..hahaha

aKu Ruzanna.. berkata...

wow!

e-zul Iswhat berkata...

then cite ni patut tukar ke

"jangan tengok"

Jazli Safwan berkata...

Baik letak tak payah tengok. haha

Jairo berkata...

uiks lebih kurang plak komen kita ni hahahahaha

Jazli Safwan berkata...

ada jugak orang metal ziarah blog aku.
kah kah kah