Rabu, April 16, 2008

Pesta Produk Untuk Otak


Dengan promosi yang semakin meluas bagi tahun ini, Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur menjadi acara yang ditunggu oleh ramai orang.

Aku juga.

Macam pernah aku tulis dulu, sesetengah makhluk berumur muda rasa pesta buku untuk orang-orang nerd.

N.E.R.D

Itu dalam bahasa orang putih.

Tapi, kalau ikut rekod yang tulis dalam surat yang tulis-tulis berita, lebih kurang 2 juta pengunjung ke pesta buku.

Pergh! 2 juta orang Malaysia nerd.

Biaq la dekat wahai kamu yang rasa dirinya cool kalau pergi kelab tapi rasa nerd kalau baca buku.
se‘cool’ mana pun, kalau tak berilmu, tak berguna juga.
Yang sempat dibeli:
Detektif Indigo Kembali - Faisal Tehrani
Surat-Surat Perempuan Johor - Faisal Tehrani
Salju Sakinah - Zaid Akhtar
Dari Salina Ke Langit Petang - A. Samad Said
Keledang - A. Samad Said
Motivasi Menjadi Wanita Paling Bahagia - Dr Aidh Abdullah Al-Qarni (hadiah untuk seseorang)



Beberapa fakta dari aku selepas melenguhkan kaki memusing bangunan kerajaan tempoh hari :

Floor plan untuk pesta buku kali ni agak merimaskan aku. Terpaksa pusing jauh dan rasanya tahun lepas lagi senang pengunjung nak bergerak antara dewan ke dewan.

Pengunjung memang ramai dan menyesakkan, mungkin sebab aku pergi pada hari terakhir.

Dominasi oleh sebuah syarikat penerbitan yang mendominasi penjualan majalah dan novel pop tempatan buat aku rasa kurang adil. Kenapa perlu buka sampai booth di ruang legar dekat bawah dan dewan di atas? Bagi lah peluang dekat yang lain.




Pak Samad sedang menandatangani pada buku yang aku beli


Teruja dengan usaha Wira Bukit yang menjual karya-karya A. Samad Said, karya-karya sastera yang begitu prolifik dan karya-karya sastera penulis muda dengan harga RM10 setiap buku. Macam nak borong semua buku atas meja tu. Tapi sayang, novel Cinta Fansuri, habis dengan cepat.

Kagum dengan Pak Samad, melayan semua pengunjung. Dari kecil, remaja, dewasa, orang tua dan diriku yang terasa menggelabah ketika hendak mengambil gambar beliau. Auranya cuku kuat hinggakan tanganku bergeletar ketika nak mengambil gambarnya.


Posing dari tokoh yang beraura


Seperti biasa, gerai Ameen Publication di kunjungi oleh peminat-peminat dan pembaca-pembaca Faisal Tehrani dan Isa Kamari. Saudara Faisal Tehrani macam pakai baju yang sama je dengan PBAKL 2007. He he he.





Kalau tak elok, jangan marah yer. saya ni bukan fotogenik.


5 ulasan:

Livros e Revistas berkata...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Livros e Revistas, I hope you enjoy. The address is http://livros-e-revistas.blogspot.com. A hug.

asuhara berkata...

salam.
pertama kali singgah ni..
:)
sibuk ya, bila nak update?

Muhammad Teja berkata...

awat x amik gambar skali?

zizie ali berkata...

saya pun pegi gak. dan ada tulis n3 yg berkaitan.

irma-ain ibrahim berkata...

best walaupun kalut.
xsabar tggu lgi.
nk jmpa pak samad.
g CM jrg jmpa dia lgi skrg.