Jumaat, Februari 22, 2008

Legend Yang Pandai Cakap Omputih

Assigment. Tugasan. Perlus disiapkan. Nak siapkan, perlu interview. Interview dengan orang dalam industri.

Dia ni legend. Legend dalam industri khabar-khabar, tulis-tulis. Pernah duduk luar negara. Memang legend habis. Otai dalam industri. Super duper power senior.

Ceritanya begini, kami perlu interview dia. Macam aku cakap tadi. Perlu siapkan assigment. Assigment tu perlukan interview.

Bergeraklah kami ke metropolitan bandar berlumpur.

Sampai di rumah dia. Banglo. Ada orang tengah membuat kerja-kerja memasang 'tai' kat lantai.

"Auntie ada?" tanya suami dia.

"Ada kat dalam."

Masuk dalam banglo. Cantik. Lawa sama. Ada gambar anak-anak dia. Anak dia selebriti yang nyanyi-nyanyi lagu tapi macam bercakap laju. Menyanyi rap.

Legend menyambut kami. Dia bersoal dalam bahasa omputih nak minum atau tidak.

Aku yang kehausan menjawab dengan rakus, "of course nak"

Dia tanya nak minum air apa?

Dalam hati aku, sirap pun boleh la makcik oii...

Dia memberi cadangan, "I will make you a jag of mardi grass juice."

Wahhh!!

Teruja aku dengar nama air tu. Air rumput ni. Mesti menguak-nguak macam kerbau lepas minum jus rumput ni.

Detik. Dua detik. Tiga detik. Berdetik-detik. Detik-detik-detik-detik

Legend datang bawak sejag air yang berwarna hijau pekat. Memang air rumput ni.

Dengan rasa ingin tahu bercampur aduk dengan teruja, aku menuang air.

Aku minum. seteguk. berteguk masuk ke dalam mulut.

Lidah menghantar maklumat ke otak dan otak mencerna maklumat-maklumat.

Otak aku mengesan rasa air itu. Ya,sudah dapat mengesan air itu.

Aku rasa macam nak menyumpah. Teruja pun hilang. Kusangka air rumput yang pelik, rupa-rupanya air pandan. Chaiittt....

3 ulasan:

Muhammad Teja berkata...

canggih gila ayaq tu. Mardi Grass siot. Rumput mardi.

thebarbiemaniac berkata...

hakhakhakha
(gelak ayam belanda ok!)
ayat da la skema mcm baca buku teks.kesudahan creta mmg tak ble blah.lawak betul la hg ni.tak sangka aku!

crumbsofme berkata...

HAHA. funny.
i've linked ur blog to mine. :)