Rabu, Disember 29, 2010

Mengaum

Dan akhirnya, Piala Tiger diperoleh Harimau yang sebenar. Saudara, kamu juga lawan yang bisa melawan, tahniah juga buat Indonesia.

Tapi, malam ni, siapa mahu makan garuda panggang? He he.

Ahad, Disember 26, 2010

Garuda Kena Cakar

Garuda tu kan binatang mitos yang tak pernah wujud. Jadi, kemenangan garuda hanyalah mitos di alam maya semata. Terutama di Twitter. Binatang yang hidup di alam khayal, oleh pemujanya, dah habis kena cakar berdarah oleh sang Harimau Malaya.

Laser?  Cer tanya uncle ni. Aku rasa dia yang buat.


Jumaat, Disember 24, 2010

Teman Baru

Teman baru gua. Smena 8M. Bila gua pegang, ada aura-aura Soviet Union. Terus gua buka Red Alert 2 main. Ha ha.

Smena 8M. Kamera baru gua. Gua kini beralih arah ke belakang. Layan filem balik. Dulu-dulu. Waktu di asrama. Bila ada masalah kamera. Semestinya pakai filem zaman tu. Kawan-kawan cari gua.



Terima kasih pada lomography yang mempopularkan balik barang kuno ni. Kalau tak, tentu filem pun dah mampus. Ahh.

Dah. Gua dah isi Kodak Ultramax 400. Lepas ni gua nak isi filem hitamputih pula.

Selasa, Disember 21, 2010

Dulu-Dulu Cari Siput Boleh Dapat Seguni

Tinggal di Langkawi membuatkan aku taklah terlalu teruja dengan pantai. Namun, aku menyukainya dan menghargai setiap sisi alam. Kerana, alam ialah satu seni yang memberi satu keajaiban pada tubuh. 

Tatkala cuti-cuti, apabila semua dapat berkumpul, maka satu keluarga akan keluar berkelah. Selalunya pantai Pasir Tengkorak jadi pilihan. Jangan risau, tiada satu pun tengkorak yang bertebaran di pantai ini. Pantai ini mempunyai ramai tetamu jemputan. Yang serumpun dengan kita. Encik kera. 

Kera-kera di sini memang gemar menyelongkar segala tong sampah. Ada seekor kera datang pada kami dan makan kulit tembikai yang ayah aku buang. Kemudian dia berbisik pada kami, "kami juga suka selongkar makanan-makanan yang orang tinggal tanpa dijaga sebab orang-orang tu leka mandi. Macam kami buat pada budak-budak tu." Mulutnya mengunyah kulit tembikai sambil tangan kanannya menunjuk ke arah hujung pantai.

Seekor kera sedang menyelongkar pakaian dan makanan yang ditinggalkan oleh sekumpulan remaja yang sedang asyik mandi. Remaja itu sedar. Salah seorang mengejar kera itu. Ibarat sukan komanwel pecutannya.

Selepas makan, kami malas untuk bermandi manda. Sebab laut dah penuh dengan manusia. Jadi, ilham datang dari pepohon. Kami bercadang untuk mengutip siput di pantai berhampiran Aquabeat. Aquabeat ialah taman tema air ala-ala Sunway Lagoon yang ditutup berbelas tahun lalu. Dulu, Joe Jambul pernah shooting di sini. Dan aku pun ikut menjerit, DI MANNNAA JOOE JAMBUUL!


Pantai di sini menjadi tempat nelayan memarkir bot-bot kecil mereka. Kelihatan pondok-pondok kecil nelayan di tepi pantai tempat nelayan-nelayan ini melepaskan lelah dan berehat. Kami pun mula mencari-cari siput yang khabarnya banyak siput kepah yang bersaiz besar tertanam di pasir pantai.



Mak pula sibuk menukul siput-siput di batu. Siput tukul. Dimakan mentah. Masin-masin. Memang kegemaran aku. Kami mengorek-ngorek permukaan pantai dengan alatan khas yang diberikan seorang nelayan. Dan juga dengan batu. Dan juga dengan kayu.

Air sedang tarik untuk surut. Jika air surut, lagi mudah untuk kami turun ke tengah. Dan hasilnya mungkin lebih banyak. Kak akan mula bercerita kisahnya sewaktu kecil. Di mana boleh kutip sehingga seguni siput.



Kini, siput-siput sudah mula berkurangan. Tapi, kami tetap bersyukur kerana masih ada rezeki untuk kami. Dan, untuk anak-anak siput, kami akan lepaskannya kembali ke pasir. Dengan perlahan. Dia mengorek. Mengorek. Mengorek. Mengorek. Pasir. Dan timbuskan dirinya.

Khamis, Disember 16, 2010

Bubur Asyura

Memasak bubur asyura sudah menjadi adat pada orang Melayu. Sama juga dengan keluarga aku. Tapi kalau tahun-tahun sebelum, kami memasak bukanlah pada 10 Muharram. 

Apa-apa pun, memasak bubur asyura bukanlah satu tuntutan wajib dalam agama Islam. Aku tegaskan lagi, ia satu adat. Seeloknya berpuasa sunat pada 9 dan 10 Muharram itu.

Aku pandang langit dan berbisik syukur. Kerana mampu tunaikan amalan sunat pada dua hari itu.

Mak bercadang untuk memasak bubur asyura sebagai juadah berbuka 10 Muharram. Kalau ikut sesetengah pendapat, perlu ada 10 jenis bahan dalam bubur asyura. Ah. Bukannya dosa kalau tak cukup 10 pun.

Bubur asyura di sebelah utara tanah air manis rasanya. Kalau di sebelah timur, buburnya berempah dan pedas. Mak selaku johan memasak asyura peringkat Langkawi beberapa tahun lalu hanya mengagak sahaja bahan-bahan yang perlu dimasak.








Antara bahan untuk dijadikan asas bubur ialah campuran tepung gandum, tepung kastard, tepung sagu dan tepung jagung. Kemudian ditambah dengan santan dan susu cair. Jangan terlalu risau dengan mitos santan berkolestrol. Semua itu dusta semata. Nak tahu, pergi kaji sendiri. Jangan jadi bangsa yang malas.


Bahan-bahan itu dikacau sehingg agak pekat. Kemudian barulah dimasukkan bahan-bahan yang lain. Mak dengan kreativitinya memilih untuk memasukkan nangka yang direbus, campuran ubi keledek, ubi kayu dan labu yang direbus, bubur cha-cha, sagu dari Melaka (macam bubur cha-cha juga, tapi berwarna merah), kacang merah. jagung dan pisang. Kesemua bahan dimasukkan dan dimasak sehingga bubur menjadi pekat dan tidak melekat pada belanga.


Bubur asyura ini akan membeku dengan cepat. Maka kami pun dengan cepat memasukkannya ke dalam bekas. Bermacam-macam saiz untuk disedekahkan pada jiran. 

Hari ini, juadah buka puasa aku ialah bubur asyura dan air nira kelapa. fuh!

Rabu, Disember 08, 2010

Lawak Lebai Google

Rakyat Malaysia memang bijak dalam membuat lawak-lawak satira politik ini. Lebai Google pun bijak juga dalam membuat lawak. Cuba taip BERUK dan search di Google. Klik gambar untuk lebih jelas.

Isnin, Disember 06, 2010

Ubi Kayu Bakar dan Manisan Kelapa

Mak aku cakap, dulu-dulu makan ubi kayu rebus ialah makanan ruji jugalah bila beras tak ada. Kadang-kadang makan dengan gula. Kadang-kadang nesan (manisan) tebu. Kadang-kadang cicah garam saja. Janji kenyang!

Hari ini, jiran rumah aku menjalankan projek membersihkan kawasan tanahnya yang semakin semak. Dulu, 15 tahun yang lampau, tempat tu semak dan tempat tu juga kawasan permainan aku. Kononnya kawasan rahsia.


Kawasan itu ada pokok janggus, ubi kayu, pisang, pokok-pokok nyioq yang tinggi melampai dan juga sebuah telaga yang dalam. Dengan kuasa jentolak, kawasan tu kini habis licin. Semua pokok rebah sujud ke bumi.



Mak aku pula sibuk mintak jentolak korek untuk ambil ubi-ubi kayu yang tertanam di situ. Rezeki. Boleh jadi juadah untuk makan petang nanti.

Dah lama aku tak makan ubi kayu bakar. Ubi-ubi yang banyak tu dipecahkan kepada dua kelompok. Kelompok yang bersaiz kecil akan dibakar. Kelompok sederhana akan dikupas dan direbus. Sebenarnya ada 3 kelompok. Ha Ha. Kelompok ketiga yang besar-besar akan dikerat-kerat dan menjadi makanan ayam-ayam dan itik-itik perliharaan kami.

Maka, aku menjalan proses pembakaran. Api dicucuh dan dipasang. Untuk membakar ubi kayu, tidak perlu membuat bara seumpama membakar ikan atau sate. Dengan api yang membara dan besar, ubi kayu akan terus dilempar ke dalam api tersebut. Prosesnya mudah dan kita perlu menunggu ubi tersebut masak.



Mak aku cakap, dulu-dulu orang bakar sewaktu proses pembuatan nesan (manisan) tebu. Air tebu akan dimasak di dalam kawah dan api untuk memasak nesan tebu itu mestilah besar. Menurut bayangan mak aku, api mestilah setinggi lutut. Dengan api yang membara itulah, ubi kayu akan masak empuk.



Selepas kulitnya kehitaman, ubi kayu bakar tadi sudah masak. Angkat dan boleh dimakan dengan manisan, atau gula, atau sambal. Kalau ada nyioq sekali, memang layan. Juadah aku bukan dengan nesan tebu, tapi nesan nyioq. Hah! Ini pun istimewa. Kalau manisan tebu dibuat daripada air tebu, untuk manisan kelapa, ia dibuat daripada nira kelapa. Dimasak di atas api hingga kekuningan.


Ubi kayu bakar gebu dan berbeza dengan ubi kayu rebus. Ubi bakar lebih keras dan lemak. Ohh.. meleleh!

Ahad, Disember 05, 2010

Tinta Hijrah

Diam,
Bukan bisu,
terus kucatat,
dengan pena rasa,
berdakwat minda,
di tasik kalbu,

Bisik,
di tepi jendela jiwa,
supaya pintu kamar hati,
tidak terus bermangga,
dengan besi hitam

Punggah,
segala perca,
serta cebisan,
yang menconteng
ruang dan isi






Salam Maal Hijrah 1432.

Kredit ilustrasi : http://fc09.deviantart.net/fs42/f/2009/059/2/5/Move_by_karolcia12.jpg